Índex. Infància 232

Infància en Xarxa. Com t’agradaria que fos l’estona de dinar a l’escola?

Al facebook de l’Associació de Mestres Rosa Sensat https://ca-es.facebook.com/RosaSensat/  i a Twitter, oferim un espai d’in­tercanvi d’opinions i de debat sobre fer de mestre, l’escola i l’educació. A la revista, hi recollim part d’aquestes converses. És una oportunitat d’intercanvi al voltant de temes d’interès entre diferents persones a les xarxes socials. Una oportunitat de fer Infància en Xarxa.

Revista Infància

Plana oberta. Voladors d’estels

Si bé la tasca principal del mestre és ense­nyar, això ja ens queda una mica desfasat davant d’aquesta mirada humana vers l’infant, la vida i l’aprenentatge.

Gisela Colell

Educar 0-6 anys. Nova il·lustració radical en educació

Un matí de novembre del 2017, mentre estava atrapat en un embús a la ronda de Dalt de Barcelona (que estrany, oi?), vaig sentir per Catalunya Ràdio una entrevista a la filòsofa Marina Garcés, en què presentava el seu últim llibre: Nova il·lustració radical. No la coneixia, però les seves paraules em van cridar molt l’atenció. Al cap d’uns dies vaig comprar el llibre, i en llegir-lo em vaig adonar que la majoria dels problemes contemporanis que denunciava també tenien molt a veure amb l’educació.

Gino Ferri

Escola 0-3. Construint identitats a l’escoleta. De la identitat personal a la identitat col·lectiva

Com molt bé diuen Arnaiz i Anglada: «Per ser qui som hem de ser conscients del nostre relat fet de molts relats, però lligats entre ells en una gran novel·la, la nostra, amb la qual ens identifiquem». I com molt bé sabem, els primers anys de vida són els fonaments de la construcció de la pròpia identitat.

Equip educatiu de l’Escola Infantil Francesc de Borja Moll de Ciutadella

Escola 0-3. Una nova mirada al taller d’argila

No us passa, de vegades, que tot passejant o veient alguna exposició o espectacle penseu: «Com seria això a l’escola?, com seria a mans dels infants?». Un dia em va passar d’una manera especial.

Montserrat Nicolás

Bones pensades. Què passa al jardí

Marta Secall

Escola 3-6. Reflexionant sobre l’autonomia dels infants

A l’Escola Els Pinetons de la Garriga, enguany hem intentat fer una reflexió, tan exhaustiva com hem pogut, al voltant de la pregunta «¿com podem millorar l’etapa d’educació infantil a la nostra escola?». Com que el tema és molt ampli, ens centrem en l’autonomia i transformem la pregunta «què fem a l’escola perquè els infants siguin el màxim d’autònoms possible?».

Carmen Ferrer, Gemma Tomàs

L’entrevista. Conversa amb Sara Minster. Afermem la coherència entre teoria i pràctica

Sara Minster va néixer a Buenos Aires l’any 1939. Amb títol de mestra argentí va arribar a l’Uruguai on va cursar l’Instituto Magisterial Superior. Dins de l’ensenyament públic va fer de mestra, directora d’escoles de pràctiques, professora de didàctica i inspectora. Durant quinze anys va ser assessora pedagògica del Programa Nuestros Niños de la Intendencia de Montevideo. Des de la jubilació, resideix en Piriápolis, on forma part d’El Grupo de las Artes, per la seva formació en arts plàstiques.

Carmen Ferrer

Els drets de l’infant. Commemorem la Convenció sobre els Drets de l’Infant

El 20 de novembre de 1989, l’Assemblea Gene­ral de les Nacions Unides aprovava la Conven­ció sobre els Drets de l’Infant, que va entrar en vigor el 2 de setembre de 1990. Enguany farà trenta anys d’aquest document essencial. Per rememorar-lo, en publicarem 42 articles, en sis lliuraments, de la versió redactada per als infants per la Fundació Basso. I els acompa­nyaran il·lustracions al·lusives que els seus autors han cedit gratuïtament.

Revista Infància

Infant i salut. Compartim el funcionament del son dels infants

Passem un terç de la vida dormint. Per tant la qualitat i quantitat de son es relacionen directament amb una bona salut i una bona qualitat de vida. Cada vegada hi ha més evidències de la influència dels trastorns del son en el desenvolupament físic, cognitiu, emocional i social dels infants. De la mateixa manera, no es pot ignorar que és l’origen d’una important font d’estrès familiar.

Sònia Asensio

El conte. El cabridet

Estrenem l’any tot jugant amb les paraules de la mà d’un conte popular català que va sumant personatges a cada pas. La seva acumulació crea un ritme creixent i accelerat que acaba allà on ha començat, amb la figura d’un cabridet que s’ha trencat el nas, passant per diferents elements que se solapen mútuament. La lectura en veu alta d’aquest conte resulta molt divertida i convida a la teatralitat. I ja que juguem amb les paraules, l’acumulació i el ritme, proposem als infants un petit joc de memòria construït en una escala numèrica.

Montserrat Rebollo

Llibres a mans. Tornem a mirar aquest llibre?

He formulat així aquesta pregunta, perquè crec que tant pot sortir de la boca d’un infant com d’un gran. Només cal, això sí, que un dels dos mostrin algun interès pel llibre en qüestió.

Roser Ros

Informacions

Emma Bosch ha estat la guanyadora del Premi Marta Mata de Peda­gogia 2019 per la seva obra Sense paraules: Sis tallers de lectura d’àlbums sense mots per a totes les edats. L’au­tora, que va rebre el guardó durant l’acte de lliurament del passat 26 de novembre de 2019, va definir la seva proposta com una obra senzilla que pretén fomentar la lectura amb imatges i el plaer de llegir per llegir.

Revista Infància

Blogs, llibres i més. Davant la crisi climàtica

Revista Infància

Portada i crèdits

Revista Infància

 

Subscriu-te al nostre butlletí!

Vols rebre informació sobre totes les novetats formatives i activitats de l'Associació?
Subscriu-t'hi!